Det er ikke så svært at lave en strategi. Det svære ved strategiudvikling er, at få det til at blive til virkelighed. Mange virksomheder og organisationer, har digre værker der skal beskrive den ønskede fremtidige tilstand, men de lykkes ikke med at komme derhen. Strategien fejler, og forklaringerne står i kø og retter sig mod ændringer i markedet som ikke var forudset, medarbejdere der ikke var dygtige nok, eller ikke gjorde som der blev sagt eller...
 
Kl. 11.25 Strategier, der bliver til noget
v/Rolf Ejlertsen

Kl. 11:30 Hvordan får man Grethe og Frantz til at acceptere free seating fremfor spærre en fast plads med tasker, mapper og billeder af familien?
v/Morten Münster

Kl. 11:50 Interview- og debatrunde: Er FM taget til fange af konventioner og vanetænkning - hos sig selv og andre? Og hvad kan man gøre ved det?

Kl. 12:30 Frokost

 

Hvordan får man Grethe og Frantz til at acceptere free seating fremfor spærre en fast plads med tasker, mapper og billeder af familien?

Profilbillede1Morten Münster
Mennesker i den virkelige verden opfører sig sjældent som de mennesker, vi bygger strategier til. De gør ikke, som vi har planlagt, de skal gøre. Faktisk modarbejder vi menneskets biologi og psykologi, når vi insisterer på, at gode argumenter, brændende platforme, klassisk change management, pjecer, kampagner og fællesmøder er vejen frem.

Kravene til FM’erne stiger hver dag. De skal både kunne navigere på et politisk, strategisk og praktisk niveau. Gerne samtidig med, at de jonglerer stakeholdere på alle niveauer af organisationen.

Hvordan omsætter man vage strategier til konkret virkelighed, hvordan får man folk til banale ting som at rydde op efter sig selv og slukke lyset, og hvordan får man Grethe og Frantz til at acceptere free seating fremfor spærre en fast plads med tasker, mapper og billeder af familien?

Morten vil gøre os klogere på:

  • Hvorfor er mennesker irrationelle – og hvordan kan vi udnytte det?
  • Hvorfor gør mennesker ikke helt oplagte ting, der er i deres egen interesse?
  • Hvordan omsætter man strategi til virkelighed?

Undervejs vil Morten Münster give os tre adfærdsprincipper, som vi kan gå tilbage og arbejde med i vores egen organisation – uanset hvilke arbejdsopgaver, vi sidder med.

Interview - og debatrunde: Er FM taget til fange af konventioner og vanetænkning - hos sig selv og andre? Og hvad kan man gøre ved det?

Virksomhederne glemmer, at tingene hænger sammen og at hvis man for alvor skal have strategien til at blive til virkelighed, så må man som ledelse sikre, at der er sammenhængskraft i den strategi der udarbejdes. Det betyder helt konkret, at hvis man som ledelse ønsker at ændre eller bare justere strategien, er der en lang række afledede effekter der skal tages højde for. 

I denne interview- og debatrunde vi vil diskutere, hvordan vi får omsat gode intentioner til hård slagkraft – og stille spørgsmålet: "Er FM taget til fange i konventioner og vanetænkning?" Og Inger Ravn har en case med, hvor hun vil gøre os klogere på, hvordan hun arbejder med at omsætte strategi til konkrete handlinger via nudging.

Mød:

  • Inger Ravn, adm. direktør, Space Pro
  • Flemming Poulsen, Head of Facilities Management, Coop
  • Lars Birch, Head of Real Estate, Scion DTU
  • Morten Münster


Case: NUDGING P-KÆLDER SØBORG HOVEDGADE
v/Inger Ravn, adm. direktør, Spacepro

case inger

Hvordan skabes sociale adfædsændringer gennem fysiske og visuelle indretnings tiltag? P-kælderen i Søborg Hovedgade 65-67 har gennem mange år været plaget af hærværk og ophold af utilpassede unge. Dette har skabt utryghed blandt ejendommens beboere og de tilstødende butikkers kunder. 

Bogligfonden Kuben har bidraget med et projekt, et nudging tiltag, hvor fysisk intervention gennem visuel identitet og indretningstiltag, skulle søge at dæmme op for disse gener. Dette er tænkt for at udvikle et katalog til inspiration for administratorer og andre i byggebrancen med lignende problemstillinger.

Vil du vide mere om projektet, kan du læse Inger´s artikel, som vi bragte i FM Update nr. 1/2018. Læs artiklen her

Tilbage