FM er klar til at rykke op af modenhedsskalaen

Der er meget stor forskel på, hvor FM-organisationerne ligger på modenhedstrappen, men de fleste forventer at rykke sig væsentligt i løbet af de næste tre år.
Uanset hvor din FM-organisation ligger på modenhedsskalaen, så kan du være sikker på en ting: Du er ikke alene. Der er nemlig meget stor spredning i, hvordan Dansk Facilities Management netværks medlemmer mener at netop deres virksomhed eller kunder ligger på modenhedsskalaen her og nu.
Til gengæld er der klare tegn på at FM-organisationerne er klar til at rykke og bevæge sig op af modenhedsskalaen. Hvor der kun er en ud af ti i det øverste modenhedsniveau i dag, så vil næsten fire ud af ti befinde sig der om kun tre år – hvis medlemmerne får ret i deres forhåbninger.
Det viser den temperaturmåling på FM-branchen, som DFM netværk har gennemført i marts og april måned.
’Undersøgelsen passer godt på det billede vi har af både den private og offentlige sektor i Danmark. Vi ser en klar tendens til at flere virksomheder og organisationer arbejder aktivt med at etablere et samlet perspektiv hvor Facilities Management, Porteføljestyring og Asset Management integreres og samtænkes med henblik på at skabe værdi og bidrage til udvikling af kerneforretningen. Det er interessant at se respondenternes ambitioner – med 39% der sigter på det højeste modenhedsniveau inden for en 3-årig periode”, siger Frederik Krarup, director,EY advisory service.
Det er første gang at DFM netværk spørger ind til, hvor medlemmerne ligger på en modenhedsskala udviklet af EY, der er delt ind i fem trin:
- Første trin er den fragmenterede FM-organisation med et rent omkostningsfokus, hvor der ikke er skabt fælles standarder eller synergi mellem de enkelte FM-aktiviteter og hvor der heller ikke er noget fælles dataoverblik.
- Andet trin er den standardiserede FM-organisation, hvor man er begyndt at opnå operationel effektivitet, har ensartede bevidste serviceniveauer, men stadig med fokus på omkostninger. På dette trin vil man også normalt have begyndende dataoverblik og en fælles tilgang til kontraktstyring.
- Tredje trin er den professionelle FM-organisation, hvor de bevidste serviceniveauer kobles til brugertilfredshed og man dermed har taget hul på at afveje omkostninger i forhold til den værdi FM skaber for organisationens slagkraft.
- Fjerde trin er den værdiskabende FM-organisation der har skabt nært samarbejde med de øvrige supportfunktioner og proaktivt omsætter de overordnede strategier til FM-strategier. På trin fire kan alle FM-aktiviteter forklares ud fra kerneprocesser og der er skabt sammenhæng fra anlæg til drift og service.
- Femte (og højeste) trin er den forretningsskabende FM-organisation, hvor FM er blevet så integreret i forretningsskabelsen, at der ikke længere tages udgangspunkt i at forbedre FM aktiviteterne men i at forbedre kerneprocesserne. Man har stærk fokus på innovative løsninger, der skaber strategisk værdi og har helt styr på digitaliseringen.
18 procent mener, at man stadig befinder sig i en fragmenteret FM-organisation uden sammenhæng mellem de forskellige aktiviteter eller et samlet dataoverblik, mens 11 procent mener at de ligger på det øverste trin, hvor FM aktiviteterne er så integreret i forretningen, at fokus ikke længere er på de enkelte FM aktiviteter, men på at udvikle kerneprocesserne.