Faglig viden
tablet-menu
Faglig viden
mobile-menu

Få medarbejderne med

12. april 2018
Nils-Ole Heggland
Journalist, kommunikationsrådgiver
Heggland kommunikation

Design uden navn 17

Høj motivation er nødvendig for at sikre slagkraftige FM-funktioner, som kan lære af ledelsesprincipperne i militæret. Sådan lød nogle af budskaberne fra oberst, forfatter og foredragsholder Lars R. Møller, der nåede at runde både vingummibamser og minefelter.

Lars R. Møller er blevet en af landets mest kendte militærfolk på grund af sine evner til at formulere sig klart, tydeligt og ofte også provokerende – fx når han svinger krabasken som medlem af Berlingskes borgerlige Groft Sagt-panel. Og i indledningen af sit indlæg på DFM netværks årskonference gav han da også et svirpende eksempel på sin landskendte retorik:

”Dem, I skal motivere i jeres FM-afdelinger, er jo de unge mennesker, som er vokset op som curlingbørn, der er vant til at forhandle, hvor mange vingummibamser det giver at spise et stykke broccoli.”

Så var udfordringerne med at motivere i en tid med gryende mangel på arbejdskraft ridset op. Men heldigvis er der god hjælp at hente fra militæret, mente Lars R. Møller. Når unge soldater bliver fløjet mange tusind kilometer væk et halvt år ad gangen med livet som indsats, så er det helt nødvendigt, at motivationen og korpsånden er i top, og at soldaterne ved, hvad missionen og de enkelte opgaver undervejs går ud på.

I Møllers optik er det vigtigt at skelne mellem de tre niveauer med strategisk, taktisk og operationel indsats.

”De militære ledelsesprincipper kan anvendes overalt. Alle teorier skal relateres til virkeligheden og skal kunne udmøntes i praksis. Ledelsen skal sætte det strategiske fokus og skal samtidig kunne nå ned til næste niveau. Hver enkelt soldat eller medarbejder skal kunne se formålet med de konkrete opgaver og indsatser. Det skaber accept af opgaven, og det skaber loyalitet.”

MILITÆRVÆRDIER HOS SOCIALRÅDGIVERE
Desuden skal værdierne i organisationen være synlige for alle i dagligdagen. Her kan de militære metoder igen bruges af mange andre organisationer, sågar måske lidt overraskende steder:

”En holdning eller værdi, som gennemsyrer det danske militær er, at vi aldrig efterlader nogen af vores egne på missioner. Præcis den samme værdi opdagede jeg hos socialrådgiverne på et jobcenter i København, hvor jeg holdt foredrag. De havde haft store problemer med stress og sygemeldinger og var nået frem til, at de skulle hjælpe hinanden, så ingen blev ”efterladt” alene og bukkede under. Præcis lige som vi i militæret aldrig ville efterlade nogen af vore egne i et minefelt,” fortalte oberst Møller.

Han opfordrede samtidig til, at ledere kommunikerer klart ud i organisationen og får afstemt forventninger, når nye operationer eller opgaver sættes i gang – både i militæret og i eksempelvis FM-afdelinger.

Lignende artikler
Når FM-afdelinger skal indføre free seating eller andre større ændringer, bør de tage udgangspunkt i brugernes hverdag og vaner. Sådan lød opfordringen på DFM-netværks konference i foråret fra Morten Münster, specialist i adfærdsdesign og forfatter til flere bøger.
3. december 2018
Landets kommuner har mursten for 200 milliarder kroner, og KL er gået i gang
med at kortlægge, hvordan administration og drift kan foregå mere effektivt og
strategisk.
1. august 2018
DTU har byggeri for seks milliarder kroner, og ved at inddrage mange afdelinger
og personer allerede i idéfasen forsøger universitetet at projektere bygninger, der
gør både brugere og driftsfolk glade.
1. august 2018
Annoncer